Studi Karakteristik Fisikokimia Edible Film Dari Pektin Buah Pandan Laut (Pandanus ordorifer)

Study of Edible Film Physicochemical Characteristics of Pandan Laut Fruit (Pandanus ordorifer) Pectin

Authors

  • Novriyanti Lubis Universitas Garut
  • Ai Resna Fitri Nuraeni Universitas Garut
  • Rahma Mahmudah Universitas Garut
  • Muhammad Nur Abdillah Universitas Garut
  • Riska Prasetiawati Universitas Garut

DOI:

https://doi.org/10.30812/jtmp.v4i1.4805

Keywords:

Edible films, Pandan laut, Pectin

Abstract

Edible film is a thin layer used to protect food ingredients (as a coating) that comes from food-grade components and can be consumed directly. Pandanus sea fruit has the potential to be a source of pectin. This study aims to determine the characteristics of edible film from Pandanus sea fruit pectin (Pandanus ordorifer). The method used was laboratory experimental research with a simple one-factor experimental design. The pectin extraction formula consists of Pandanus sea simplicia, distilled water, and H2SO4, with variations in pH conditions at 2, 3, and 4. The results showed that pectin with pH 4 met the requirements according to the Japanese Industrial standard consisting of a yield of 2.60%, water content of 8.1%, ash content of 9.2%, methoxyl content of 6.2%, equivalent weight of 631 mg, galacturonic acid content of 253% and degree of esterification of 13.9%. The edible film making formula is Pandanus sea pectin, distilled water, with variations of sorbitol added at 5%, 10%, and 15%. The results showed that a concentration of 5% sorbitol produced the best edible film, meeting the requirements of a water content of 6.5%, a thickness of 0.13 mm, and a solubility of 59%. The organoleptic test of the edible film with a 5% sorbitol concentration was the most preferred by the panelists.This research is expected to be an innovation in the use of Pandan Laut fruit as an alternative food packaging.

References

Arimpi, A. & Setiaty, P. (2019). Pembuatan Pektin Dari Limbah Kulit Jeruk (Citrus sinensis) Dengan Metode Ekstraksi Gelombang Ultrasonik Menggunakan Pelarut Asam Sulfat (H2SO4). Jurnal Teknik Kimia USU. https://doi.org/10.32734/jtk.v8i1.1602.

Dea, F. I., Purbowati, I. S. M., & Wibowo, C. (2022). Karakteristik Edible Film yang Dihasilkan dengan Bahan Dasar Pektin Kulit Buah Kopi Robusta dan Glukomanan. Agrointek : Jurnal Teknologi Industri Pertanian, 16(3). https://doi.org/10.21107/agrointek.v16i3.11480.

Devianti, V. A., Chrisnandari, R. D., & Darmawan, R. (2019). Pengaruh Metode Ekstraksi Terhadap Mutu Pektin dari Kulit Pisang Raja Nangka. Jurnal Kimia Riset, 4(2). https://doi.org/10.20473/jkr.v4i2.15753.

Fajrina, R. W., Agustina, R., & Ratna, R. (2022). Pemanfaatan Pektin Kulit Pisang Kepok Untuk Pembuatan Edible Film Dengan Penambahan CMC dan Plasticizer Sorbitol. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Pertanian, 7(2). https://doi.org/10.17969/jimfp.v7i2.19362.

Febriyanti, Y., Razak, A. R., & Sumarni, N. K. (2018). Ekstraksi dan Karakterisasi Pektin dari Kulit Buah Kluwih (Artocarpus camansi Blanco). KOVALEN: Jurnal Riset Kimia, 4(1). https://doi.org/10.22487/kovalen.2018.v4.i1.10185.

Gela, D. T. (2016). Karakteristik Edible Film dari Gelatin Kulit Kuda (Equus Caballus) serta Aplikasinya untuk Kemasan Makanan. Skripsi. Fakultas Sains dan Teknologi. Universitas Islam Negeri Alauddin. Makassar.

Gozali, T. & Wijaya, W. P. (2020). Pengaruh Konsentrasi CMC dan Konsentrasi Gliserol Terhadap Karakteristik Edible Packaging Kopi Instan dari Pati Kacang Hijau (Vigna radiata L.). Pasundan Food Technology Journal, 7(1). https://doi.org/10.23969/pftj.v7i1.2690.

Gusti, N. (2009). Pengaruh pH dan Lama Ekstraksi terhadap rendemen dan Mutu Pektin dari Kulit Kakao (Theobroma cacao L). Skripsi. Fakultas Teknologi Pertanian. Universitas Andalas. Padang.

Haryani, K., Shaumi Al Anshar, M., & Hermansyah, V. (2022). Penambahan pektin dan gliserol terhadap karakteristik edible film dari pati singkong. Seminar Nasional Sains dan Teknologi, (November).

Haryati, S., Sya’rani, L., & Agustini, T. W. (2006). Kajian substitusi tepung ikan kembung, rebon, rajungan dalam berbagai konsentrasi terhadap mutu fisika-kimiawi dan organoleptik pada mie instan. Jurnal Pasir Laut, 2(1), 37–51.

Husni, P., Sihombing, W. G. T., & Rusdiana, T. (2020). Optimasi Formula Basis Sediaan Edible Film dengan Kombinasi Polimer Carbomer 940 dan Kappa Karagenan. Majalah Farmasetika, 5(3). https://doi.org/10.24198/mfarmasetika.v5i3.27413.

Injilauddin, A. S., Lutfi, M., & Nugroho, A. (2015). Pengaruh suhu dan waktu pada proses ekstraksi pektin dari kulit buah nangka (Artocarpus heterophyllus). Jurnal Keteknikan Pertanian Tropis dan Biosistem, 3(3).

Istiani, A., Wardani, N. A., Kafiya, M., Hanifah, N. A., & Nukhia, Z. (2023). Karakterisasi Edible Film dari Pektin Kulit Durian, Pati Singkong, dan Gliserol. Eksergi, 21(1). https://doi.org/10.31315/e.v21i1.10949.

Kalaka, S. R., Naiu, A. S., Husain, R., Teknologi, J., Perikanan, H., Perikanan, F., & Kelautan, I. (2022). Karakteristik Organoleptik, Fisik Dan Kimia Edible Film Gelatin-Kitosan-Jahe. Jambura Fish Processing Journal, 4(2), 64–71. http://dx.doi.org/10.37905/jfpj.v4i2.13361.

Kesuma, N. K. Y., Widarta, I. W. R., & Permana, I. D. G. M. (2018). Pengaruh Jenis Asam dan pH Pelarut Terhadap Karakteristik Pektin dari Kulit Lemon (Citrus limon). Jurnal Ilmu dan Teknologi Pangan (ITEPA), 7(4). https://doi.org/10.24843/itepa.2018.v07.i04.p06.

Kurnianingtyas, I. (2024). Karakteristik Fisik dan Fungsional Edible Film Strips Pati Jagung yang Diinkorporasi dengan Sari Kulit Buah Naga Merah dan Gula Stevia. Skripsi. Fakultas Pertanian - Peternakan. Universitas Muhammadiyah Malang. Malang.

Latupeirissa, J., G. Fransina, E., & F.J.D.P. Tanasale, M. (2019). Ekstraksi Dan Karakterisasi Pektin Kulit Jeruk Manis Kisar (Citrus sp.). Indo. J. Chem. Res., 7(1). https://doi.org/10.30598//ijcr.2020.7-egf.

Layuk, P., Djagal, W. M., & Haryadi (2002). Karakterisasi Komposit Film Edible Pektin Daging Buah Pala (Myristica fragrans Houtt) dan Tapioka. Jurnal. Teknol. dan Industri Pangan, 13(2).

Lubis, N. & Rahma, M. (2022). Penetapan Jenis Ekstraksi Terhadap Karakteristik Pektin Buah Pandan Laut (Pandanus Ordorifer) dari Pantai Santolo Garut. J. Sains Dan Teknologi Pangan (JSTP), 7(2), 2022. http://dx.doi.org/10.33772/jstp.v7i5.

Muslimah, S. M., Warkoyo, W., & Winarsih, S. (2021). Studi Pembuatan Edible Film Gel Okra (Abelmoschus esculentus L.) dengan Penambahan Pati Singkong. Food Technology and Halal Science Journal, 4(1). https://doi.org/10.22219/fths.v4i1.15826.

Pradana, G. W., Jacoeb, A. M., & Suwandi, R. (2017). Characteristic of Pedada Fruit Starch and Pectin and Its Application as Edible Film Raw Materials. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 20(3), 609–619. https://doi.org/10.17844/jphpi.v20i3.19818.

Putri, R. D. A., Sulistyowati, D., & Ardhiani, T. (2019). Analisis Penambahan Carboxymethyl Cellulose terhadap Edible Film Pati Umbi Garut sebagai Pengemas Buah Strawberry. JRST (Jurnal Riset Sains dan Teknologi), 3(2). https://doi.org/10.30595/jrst.v3i2.4911.

Ramdhani, R., Amalia, V., & Junitasari, A. (2022). Pengaruh Konsentrasi Sorbitol terhadap Karakteristik Edible Film Pati Kentang (Solanum tuberosum L.) dan Pengaplikasiannya pada Dodol Nanas. Prosiding Seminar Nasional Kimia Tahun 2022, 15. https://doi.org/10.15575/gdcs.v15i.

Renter´ıa-Ortega, M., Col´ın-Alvarez, M. d. L., Gaona-S´anchez, V. A., Chalapud, M. C., Garc´ıa-Hern´andez, A. B., León-Espinosa, E. B., Valdespino-Le´on, M., Serrano-Villa, F. S., & Calder´on-Dom´ınguez, G. (2023). Characterization and Applications of the Pectin Extracted from the Peel of Passiflora tripartita var. mollissima. Membranes, 13(9). https://doi.org/10.3390/membranes13090797.

Riyanto, D. N., Utomo, A. R., & Setijawati, E. (2017). Pengaruh Penambahan Sorbitol Terhadap Karakteristik Fisikokimia Edible Film Berbahan Dasar Pati Gandum. Jurnal Teknologi Pangan dan Gizi, 16(1).

Roikah, S., Rengga, W. D. P., Latifah, L., & Kusumastuti, E. (2016). Ekstraksi dan Karakterisasi Pektin dari Belimbing Wuluh (Averrhoa bilimbi,L). Jurnal Bahan Alam Terbarukan, 5(1). https://doi.org/10.15294/jbat.v5i1.5432.

Rosalina, Y., Susanti, L., & Karo, N. B. (2017). Kajian Ekstraksi Pektin dari Limbah Jeruk Rimau Gerga Lebong (Jeruk Rgl) dan Jeruk Kalamansi. AGROINTEK, 11(2). https://doi.org/10.21107/agrointek.v11i2.3174.

Setiarto, R. H. B. (2020). Teknologi pengemasan pangan antimikroba yang ramah lingkungan. Guepedia. Silsia, D., Susanti, L., & Febreini, M. (2021). Rendemen dan Karakteristik Pektin Kulit Buah Naga Merah (Hylocereus Costaricensis) dengan Perbedaan Metode dan Waktu Ekstraksi. Jurnal Agroindustri, 11. http://dx.doi.org/10.31186/j.agroindustri.11.2.120-132.

Smith, A., Liline, S., & Sahetapy, S. (2023). Analisis Kadar Abu pada Salak Merah (Salacca edulis) di Desa Riring dan Desa Buria Kecamatan Taniwel Kabupaten Seram Bagian Barat, Provinsi Maluku. BIOPENDIX: Jurnal Biologi, Pendidikan dan Terapan, 10(1), 51–57.

https://doi.org/10.30598/biopendixvol10issue1page51-57.

Sriarumtias, F. F. (2020). Formulasi Granul Effervescent Ekstrak Pandan Laut (Pandanus tectorius Parkinson ex Du Roi) Sebagai Analgetik. Pharmauho: Jurnal Farmasi, Sains, dan Kesehatan, 6(2). https://doi.org/10.33772/pharmauho.v6i2.12309.

Sulistijowati, R. & Moomin, D. W. (2021). Mutu Edible Film Karaginan Kompleks Ekstrak Buah Mangrove (Sonneratia alba) Dan Hambatannya Terhadap Bakteri Pembentuk Histamin Pada Tuna Loin. Jambura Fish Processing Journal, 3(1). https://doi.org/10.37905/jfpj.v3i1.9268.

Syamsul, E. S., Anugerah, O., & Supriningrum, R. (2020). Penetapan rendemen ekstrak daun jambu mawar (Syzygium jambos L. Alston) berdasarkan variasi konsentrasi etanol dengan metode maserasi. Jurnal Riset Kefarmasian Indonesia, 2(3), 147–157. https://doi.org/10.33759/jrki.v2i3.98.

Tambunan, A. Y., Azhari, A., Dewi, R., ZA, N., & Mulyawan, R. (2022). Pemanfaatan Limbah Kulit Jeruk Manis Sebagai Pektin dengan Metode Ekstraksi. Jurnal Teknologi Kimia Unimal, 11(1). https://doi.org/10.29103/jtku.v11i1.7261.

Tanjung, Y. P., Julianti, A. I., & Rizkiyani, A. W. (2021). Formulasi dan Evaluasi Fisik Sediaan Edible film dari Ekstrak Etanol Daun Sirih (Piper betle L.) Untuk Obat Sariawan. Indonesian Journal of Pharmaceutical Science and Technology, 8(1). https://doi.org/10.24198/ijpst.v8i1.29225.

Togas, C., Siegfried, B., Roike, I. M., Henny, A. D., & Feny, M. (2017). Karakteristik Fisik Edible Film Komposit Karaginan dan Lilin Lebah Menggunakan Proses Nanoemulsi. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 20(3). https://doi.org/10.17844/jphpi.v20i3.19767.

Tumangger, R. S. S., Muhammad, M., ZA, N., Jalaluddin, J., Nurlaila, R., & Ginting, Z. (2022). Pengaruh Asam Nitrat (HNO3) Sebagai Pelarut pada Ekstraksi Pektin dari Okra (Abelmoschus esculentus). Jurnal Teknologi Kimia Unimal, 11(1). https://doi.org/10.29103/jtku.v11i1.7252.

Unsa, L. K. & Paramastri, G. A. (2018). Kajian Jenis Plasticizer Campuran Gliserol dan Sorbitol Terhadap Sintesis dan Karakterisasi Edible Film Pati Bonggol Pisang Sebagai Pengemas Buah Apel. Jurnal Kompetensi Teknik, 10(1). https://doi.org/10.15294/jkomtek.v10i1.17368.

Wahyuni, Y. S., Rikmasari, Y., & Maulidiah, R. (2021). Formulation and Evaluation of Edible Film dosage form herbal combination used potatoes starch (Solanum tuberosum L.) as a polymer with a variance of sorbitol as a plasticizers. Journal of Pharmaceutical and Sciences, 4(1). https://doi.org/10.36490/journal-jps.com.v4i1.60.

Wathoni, N., Yuan Shan, C., Yi Shan, W., Rostinawati, T., Indradi, R. B., Pratiwi, R., & Muchtaridi, M. (2019). Characterization and antioxidant activity of pectin from Indonesian mangosteen (Garcinia mangostana L.) rind. Heliyon, 5(8). https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2019.e02299.

Widyaningrum, Lutfi, M., & Nugroho, W. A. (2014). Ekstraksi dan karakterisasi pektin dari buah pandan laut (Pandanus tectorius). Jurnal Keteknikan Pertanian Tropis dan Biosistem, 2(2). https://jkptb.ub.ac.id/index.php/jkptb/article/view/179.

Yanti, S. (2020). Analisis Edible Film dari Tepung Jagung Putih (Zea mays L.) Termodifikasi Gliserol dan Karagenen. Jurnal TAMBORA, 4(1). https://doi.org/10.36761/jt.v4i1.562.

Published

2025-07-18

How to Cite

Studi Karakteristik Fisikokimia Edible Film Dari Pektin Buah Pandan Laut (Pandanus ordorifer): Study of Edible Film Physicochemical Characteristics of Pandan Laut Fruit (Pandanus ordorifer) Pectin. (2025). Jurnal Teknologi Dan Mutu Pangan, 4(1), 19-31. https://doi.org/10.30812/jtmp.v4i1.4805