Analisis Mutu Fisik dan Kimia Masker Wajah Tradisional Sumbawa (Seme Babak) dari Kulit Batang Pohon Mangga Golek (Mangifera indica Linn)

  • Devi Tanggasari UNIVERSITAS TEKNOLOGI SUMBAWA
  • Rika Dwi Septianingsih Program Studi Teknologi Industri Pertanian, Fakultas Teknologi Pertanian, Universitas Teknologi Sumbawa

Abstract

The people in Sumbawa Regency, especially in Pungkit village, have been using traditional face mask products, namely the Seme Babak mask, which protects facial skin from the sun when doing activities all day outside the room. The traditional Seme Babak mask is made from the main ingredients, namely mango tree trunks and rice supporting ingredients, white glutinous rice and jackfruit seeds. The purpose of this study was to deterne the physical quality (spreadability, absorption, adhesion, particle size, homogeneity, moisture content) and to determine the chemical quality of the Seme Babak Typical Sumbawa masks with antioxidants and pH. This type of research is observational research and laboratory experiments. Based on the results of laboratory tests, the physical test results obtained an average particle size of 60 mesh or 0.25 mm, absorption power of 8 ml, adhesion of 6.43 seconds, spreadability of 5.1 cm, homogeneity, moisture content of 11% and chemical test results, the average value of the antioxidant test the IC50 value of the Seme Babak powder mask preparation is classified as a strong antioxidant at an IC50 value of more than 50 and less than 100, namely 68.2212 ppm and the pH level meets the requirements, namely the pH level because the pH value is in the range of 4.5-8.0.

References

Anjani, S., & Dwiyanti, S. (2016). Pengaruh Proporsi Kulit Semangka Dan Tomat Terhadap Hasil Jadi Masker Wajah Berbahan Dasar Tepung Beras. E-Journal, 02, 22–26.
Anwar, K., Nugroho, A., & Wianto, T. (2022). Penerapan Smart Drying and Mixing Technology untuk Peningkatan Mutu dan Nilai Jual Kosmetika Tradisional Banjar Di Martapura. Jurnal Pengabdian ILUNG (Inovasi Lahan Basah Unggul), 2(1), 20. https://doi.org/10.20527/ilung.v2i1.4364
Cyrilla Oktaviananda, Shafwan Amrullah, I. febriani. (2021). Karakteristik Mutu Fisik Masker Wajah Tradisional Dompu Lo’i Monca Dari Beras Putih (Oryza Sativa). Food and Agro-Industry, 2(1), 1–10.
Dewita, F., & Rahmiati. (2021). Kelayakan Daun Jambu Biji dengan Penambahan Tepung Beras Sebagai Masker untuk perawatan Kulit Wajah Berjerawat. JURNAL Tata Rias Dan Kecantikan, 3(1), 9–16.
Fadlilaturrahmah, & Hidayaturrahmah. (2019). Penerapan Teknologi Tepat Guna Dalam Upaya Peningkatan Produksi Pengrajin Bedak Dingin di Kelurahan Pesayangan Kab.Banjar. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat MEDITEG, 4(2), 1–6. https://doi.org/10.34128/mediteg.v4i2.49
Haerani, A., Chaerunisa, A., Yohana, & Subarnas, A. (2018). Artikel Tinjauan: Antioksidan Untuk Kulit. Farmaka, Universitas Padjadjaran, Bandung, 16(2), 135–151.
Kosanke, R. M. (2019). Antioksidan Pada Mangga Putu. Agro Bali (Agricultural Journal), 1(2), 120–126.
Lukmandaru, G., Vembrianto, K., & Gazidy, A. A. (2014). Aktivitas Antioksidan Ekstrak Metanol Kayu Mangifera indica L., Mangifera foetida Lour, dan Mangifera odorata Griff. Jurnal Ilmu Kesehatan, 6(1), 18–29. https://doi.org/Jurnal Ilmu Kesehtan
Marliani, L., Naimah, A., & Roni, A. (2016). Penetapan Kadar Fenolat Total dan Flavonoid Total Ekstrak Etanol Daun, Kulit Batang dan Kulit Buah Kasturi (Mangifera casturi). Prosiding Seminar Nasional Tumbuhan Obat Indonesia, 3(4), 275–281. https://doi.org/10.25026/mpc.v3i2.121
Martina, R. (2019). Kulit Pisang Ambon Sebagai Masker Tradisional Untuk Perawatan Kulit Wajah Kering. Jurnal Kapita Selekta Geografi, 2(8), 20–30.
Noviantari, N. P., Suhendra, L., & Wartini, N. M. (2017). Pengaruh Ukuran Partikel Bubuk dan Konsentrasi Pelarut Aseton Terhadap Karakteristik Ekstrak Warna Sargassum Polycystum. Jurnal Rekayasa Dan Manajemen Agroindustri, 5(3), 102–112.
Numberi, A. M. (2020). Uji Stabilitas Fisik Sediaan Masker Gel dari Ekstrak Alga Merah (Poryphyra sp). Majalah Farmasetika, 5(1), 1–17. https://doi.org/10.24198/mfarmasetika.v5i1.24066
Pratama, R. A. (2021). Potensi Antihelmintik Mangga Arumanis (Mangifera indica L.). Jurnal Medika Hutama, 2(02), 456–468.
Pratiwi, L., & Wahdaningsih, S. (2018). Formulasi Dan Aktivitas Antioksidan Masker Wajah Gel Peel Off Ekstrak Metanol Buah Pepaya (Carica papaya L.). Jurnal Farmasi Medica/Pharmacy Medical Journal (PMJ), 1(2), 50–62. https://doi.org/10.35799/pmj.1.2.2018.21643
Rosyidah, K., Nurmuhaimina, S. A., Komari, N., & Astuti, M. D. (2015). Aktivitas Antibakteri Fraksi Saponin Dari Kulit Batang Tumbuhan Kasturi (Mangifera casturi). Alchemy, 1(2), 65–69. https://doi.org/10.18860/al.v0i0.1674
Shafwan Amrullah dan Fauzi Fakhriadi. (2022). Analisis Mutu Fisik Masker Wajah Loto Motong Khas Sumbawa. Food and Agro-Industry, 3(8.5.2017), 2003–2005.
Suriani. (2015). Analisis Proksimat Pada Beras Ketan Varietas Putih ( Oryza Sativa Glutinosa). Jurnal Penelitian Sains Kimia, 3(1), 92–102.
Tri Wahyudi N. Kamagi, D. T. (2022). Karakteristik Mutu Kimia Masker Wajah Beras Putih ( Oryza sativa ) - Lo ’ i Monca Tradisional Dompu. 1(1), 1–9.
Wangi, L. (2021). Formulasi Dan Uji Stabilitas Sediaan Masker Serbuk Amylum Lempuyang Wangi (Zingiber Aromaticum. Val.). Jurnal of Pharmacopolium, 4(3), 206–211. https://doi.org/Buana Perjuangan University
Yuniarsih, N., Indriyati, A., & Munjiani, A. (2015). Masker Wajah Herbal Di Indonesia. Jurnal Buana Farma, 1, 17–21.
Zuliyana, D., Santoso, H., & Syauqi, A. (2021). Pengaruh Herbal Temu Ireng (Curcuma aerugenosa) Dan Beras Ketan (Oryza sativa glutinosa) Sebagai Lulur Kulit Pada Wanita. Jurnal SAINS ALAMI (Known Nature), 3(2), 46–53. https://doi.org/10.33474/j.sa.v3i2.8449
Published
2023-04-30