Ekstraksi Jahe (Zingiberis Officinale) dan uji pemisahan Kromatografi Lapis Tipis (KLT)

  • Lalu Busyairi Muhsin Universitas Bumigora
  • Muh. Eka Putra Ramandha

Abstract

Ginger (Zingiberis Officinale) is a type of plant that belongs to the rhizome plant type, ginger is commonly used by the community as an ingredient for herbal drinks, based on this, it is necessary to have a simple extraction that can be used by the wider community to obtain a purer ginger extract, in this study it was conducted that the extraction or separation process of 100 grams of ginger simplicia through the maceration process yielded 27.9 grams, then a purity test was carried out using the principle of TLC (Thin Layer Chromatography) test with eluent or the mobile phase used was methanol, ethyl acetate and N hexane with a ratio of 7:7:6, and an Rf result of 0.18 was obtained based on the distance of the extraction spot divided by the distance traveled by the eluent, and the results of the TLC plate were visible using 254 nm and 366 nm UV light. Based on these results, it can be concluded that the extraction carried out on ginger simplicia was successful.

References

Agustin, R., Oktaviantari, D. E., & Feladita, N. (2021). Identifikasi Hidrokuinon dalam Sabun Pemutih Pembersih Wajah di Tiga Klinik Kecantikan dengan Metode Kromatografi Lapis Tipis dan Spektrofotometri UV-Vis. J. Anal. Farm, 6, 95-101.
Azkiya, Z., Ariyani, H., & Nugraha, T. S. (2017). Evaluasi sifat fisik krim ekstrak jahe merah (Zingiber officinale Rosc. var. rubrum) sebagai anti nyeri. JCPS (Journal of Current Pharmaceutical Sciences), 1(1), 12-18.
Baihaqi, B., Hakim, S., & Nuraida, N. (2022). Pengaruh Konsentrasi Pelarut dan Waktu Maserasi terhadap Hasil Ekstraksi Oleoresin Jahe Merah (Zingiber officinale var. rubrum). Jurnal Teknologi Pengolahan Pertanian, 4(2), 48-52.
Bele, A. A., & Khale, A. (2011). An overview on thin layer chromatography. International Journal of Pharmaceutical Sciences and Research, 2(2), 256.ISSN:0975-8232.
Forestryana, D., & Arnida, A. (2020). Skrining Fitokimia Dan Analisis Kromatografi Lapis Tipis Ekstrak Etanol Daun Jeruju (Hydrolea Spinosa L.). Jurnal Ilmiah Farmako Bahari, 11(2), 113-124. E-ISSN: 2715-9949
Hamka, Z., & Arief, R. (2022). Pengaruh Metode Maserasi Bertingkat Terhadap Nilai Rendemen Dan Profil Kramotografi Lapis Tipis (Klt) Ekstrak Daun Kemangi (Ocimum Basilicum L.). Jurnal Kesehatan Yamasi Makassar, 6(1), 154-162.
Indrayani, Y., & Dirhamsyah, M. (2016). Kadar Tanin Biji Pinang (Areca catechu L) Berdasarkan Lama Pemanasan dan Ukuran Serbuk. Jurnal hutan lestari, 4(1).
Kamar, I., Zahara, F., & Yuniharni, D. (2021). Identifikasi Parasetamol dalam Jamu Pegal Linu Menggunakan Metode Kromatografi Lapis Tipis (KLT). QUIMICA: Jurnal Kimia Sains dan Terapan, 3(1), 24-29. e-ISSN 2716-1218
Naviglio, D., Scarano, P., Ciaravolo, M., & Gallo, M. (2019). Rapid Solid-Liquid Dynamic Extraction (RSLDE): A powerful and greener alternative to the latest solid-liquid extraction techniques. Foods, 8(7), 245. doi.org/10.3390/foods8070245.
Rauf, R., Purwani, E., & Widiyaningsih, E. N. (2011). Kadar Fenolik dan Aktivitas Penangkapan Radikal DPPH Berbagai Jenis Ekstrak Jahe (Zingiber officinale). Jurnal Teknologi Hasil Pertanian, 4(2).
Rosmainar, L., Ningsih, W., Ayu, N. P., & Nanda, H. (2018). Penentuan kadar vitamin C beberapa jenis cabai (Capsicum sp.) dengan spektrofotometri UV-VIS. Jurnal Kimia Riset, 3(1), 1-5.
Ravindran, P.N (2004). "Introduction". Dalam Ravindran, P.N; Babu, K.Nirmal. Ginger The Genus Zingiber. Boca Raton: CRC Press. hlm. 7. ISBN 9781420023367.
Santoso, J., & Riyanta, A. B. (2019). Aktivitas antibakteri sediaan foot sanitizer spray yang mengandung ekstrak biji kopi dan jahe. Jurnal Ilmiah Farmasi, 8(1), 47-50.
Sari, D., & Nasuha, A. (2021). Kandungan Zat Gizi, Fitokimia, dan Aktivitas Farmakologis pada Jahe (Zingiber officinale Rosc.). Tropical Bioscience: Journal of Biological Science, 1(2), 11-18.
Srikandi, S., Humaeroh, M., & Sutamihardja, R. T. M. (2020). Kandungan gingerol dan shogaol dari ekstrak jahe merah (Zingiber officinale Roscoe) dengan metode maserasi bertingkat. Al-Kimiya: Jurnal Ilmu Kimia Dan Terapan, 7(2), 75-81.
Tetti, M. (2014). Ekstraksi, pemisahan senyawa, dan identifikasi senyawa aktif. Jurnal Kesehatan, 7(2).
Utami, N. F., Sutanto, S., Nurdayanty, S. M., & Suhendar, U. (2020). Pengaruh berbagai metode ekstraksi pada penentuan kadar flavonoid ekstrak etanol daun iler (Plectranthus scutellarioides). Fitofarmaka: Jurnal Ilmiah Farmasi, 10(1), 76-83.
Yuliani, N. N., Sambara, J., & Mau, M. A. (2016). Uji aktivitas antioksidan fraksi etilasetat ekstrak etanol rimpang jahe merah (Zingiber officinale var. rubrum) dengan metode DPPH (1, 1-diphenyl-2-picrylhydrazyl). Jurnal Info Kesehatan, 14(1), 1091-1111.
Wahyuni, D. T., & Widjanarko, S. B. (2015). Pengaruh Jenis Pelarut Dan Lama Ekstraksi Terhadap Ekstrak Karotenoid Labu Kuning Dengan Metode Gelombang Ultrasonik [In Press April 2014]. Jurnal Pangan dan Agroindustri, 3(2), 390-401.
Zhang, Q. W., Lin, L. G., & Ye, W. C. (2018). Techniques for extraction and isolation of natural products: A comprehensive review. Chinese medicine, 13, 1-26. doi.org/10.1186/s13020-018-0177.
Published
2023-04-30